top of page

השתלת חניכיים
לכיסוי שורשים חשופים

הסיבות הנפוצות לנסיגת חניכיים תוך חשיפת השרשים הן דלקת
(זיהום חיידקי), שחזורים לא מדויקים, או צחצוח שיניים אגרסיבי.
הטיפול נעשה בשני שלבים עיקריים: מניעת החמרה ע״י לימוד הרגלי צחצוח נכונים וריפוי הדלקת, וכיסוי השורשים החשופים ע״י רצועת חניכיים הנתרמת מאזור החיך.

שאלת נופוצות
מקרה לדוגמא

שאלות נפוצות

מהי נסיגת חניכיים?

בכל פה עם שיניים ישנם חניכיים. זו הרקמה הסובבת את השיניים בגוונים של ורוד עד חום כהה ( תלוי במוצא האתני) . החניכיים מכסים את עצם הלסת ואת שרשי השן, באופן שרק כותרות השיניים נראות בחלל הפה.
הרכב החניכיים דומה להרכב העור, וכמו שהעור מגן על העצמות והשרירים מפני זיהום, כך גם החניכיים על עצם הלסת והשורשים ה״עוגנים״ בה. לעיתים, עקב דלקת חניכיים או כשהשיניים נמצאות  בהטייה קדימה ,או  כשמצחצחים שיניים באגרסיביות,  שלמות החניכיים נפגמת , הם יכולים לסגת , ואיתם גם העצם שמתחתם, וכך בהדרגתיות נחשפים שורשי השיניים.

מהן הבעיות המתלוות לנסיגת חניכיים וחשיפת השרשים?

עם חשיפת השורשים נגרמת בעיקר בעיה אסתטית (הכותרות נראות ארוכות—-״שיני שפן״)  ולעיתים מתפתחת רגישות לשינויי טמפרטורה, מתיקות, ומגע של חפצים כגון מברשת שיניים או כלי אכילה. רופאי השיניים מודדים את נסיגת החניכיים במילימטרים. נסיגה קלה של כ-2 מ״מ יכולה לפגום באסתטיקה, אך אינה מהווה איום של ממש על חוזק השן. אבל נסיגה מתקדמת של יותר מ 5 מ״מ כבר מאיימת על שרידות השן, ולבטח פוגמת באסתטיקה.

מהי השתלת חניכיים?

כשהחניכיים נסוגים והשורשים נחשפים ניתן לכסות את השורשים באחת משתי השיטות:
 

  1. ״מתיחת חניכיים״ - למשוך את החניכיים בחזרה למקומם הטבעי. זוהי פרוצדורה הנעשית בד״כ כאשר נסיגת החניכיים קלה.
     

  2. תרומה מהחיך - להעביר רקמה איכותית מאזור אחר בפה (לרוב מהחיך= תקרת הפה) הנקרא ״האתר התורם״, ולהשתילה היכן שהחניכיים חסרים , דהיינו השורש החשוף , הנקרא ״האתר הקולט״. בתום מספר שבועות האתר התורם מחלים ומתחדש כמעט לחלוטין, ואילו האתר הקולט מציג חניכיים המתמזגים יפה עם מראה החניכיים בשיניים השכנות.
    לעיתים ניתן להשתמש בתחליף רקמת חניכיים , כגון רקמה מהחי או רקמה סינטטית, אולם נכון לעכשיו הרקמה העצמונית נחשבת למצליחה והמוצלחת ביותר.

האם חייבים להשתיל חניכיים בכל מקרה של נסיגה?

בהחלט לא. בהרבה מקרים הנסיגה נעצרת או שקצב התקדמותה מינימלי. ולכן רצוי שמומחה החניכיים ינחה את המטופל כיצד ניתן לעצור או למתן את קצב הנסיגה, ויבצע בדיקות ומעקב שנתי אחר מצב החניכיים.
לעיתים נדירות חלה הטבה במצב הנסיגה, דהיינו ״זחילת החניכיים״ וכיסוי מחדש של השורשים, בעיקר כאשר שיניים בולטות מוזזות פנימה חזרה למקומן הטבעי (תהליך הנקרא יישור שיניים).

מוצדק לבצע השתלת חניכיים כאשר מוצו האפשרויות השמרניות ומתקיימים התנאים הבאים:

1. המטופל מעונין לכסות את השורשים למטרה אסתטית או לביטול רגישות השורשים. 
2. הנסיגה מתקדמת ומהווה איום על שרידות השן.
3. לפני או אחרי טיפולים אורתודונטיים (יישור שיניים) כאשר ישנו חשש להחמרה בנסיגה.

האם ניתן לכסות שרשים בכל מקרה?

ככל שנסיגת החניכיים מוגבלת רק לצד החזיתי של השיניים ולא כוללת את הרקמה הבין -שינית  (המשולשים הורודים) כך גוברים הסיכויים לכיסוי מלא של השורשים. ניתן לחשב ולחזות מראש את מידת הכיסוי.

 

האם משתילים חניכיים רק כשיש נסיגת חניכיים?

לא. קיימים מקרים בהם לא קיימת נסיגה (השורשים אינם חשופים) אבל החניכיים מאד דקיקים, כאלה המגבירים את הסיכוי לנסיגה לכמעט וודאי. במקרים כאלה השתלת חניכיים נועדת לעבות את החניכיים הקיימים , ובכך להפחית את סכנת הנסיגה (ראה טיפול: ״ השתלת חניכיים לצורך הרחבת רצועת החניכיים״) .

מקרה לדוגמא

כיסוי שורשים - לפני

הבעיה

החניכיים הדקיקות נסוגו עקב צחצוח שיניים אגרסיבי, שפגע גם בשלמותם של השורשים. המטופלת סבלה מהפגם האסתטי ומרגישות לקור.

כיסוי שורשים - אחרי

הפתרון

לקחנו רקמה דקה מהחיך ובאמצעות תפרים הידקנו את הרקמה לשורשים החשופים. הרקמה המושתלת הפכה להיות חלק בלתי נפרד מהחניכיים והשיניים חזרו למראה הטבעי שלהן. 

מומחים למחלות חניכיים ושתלים דנטלים

שעות פתיחה

ימים א׳,ב׳, ג׳, ה'
8:30-17:00

כתובתנו

גורדון 53 ,פינת ריינס 35
תל אביב 

צרו קשר

03-5229633
office@landsberg.co.il

Studio4040 זכויות הסרטון שמורות © 

bottom of page