top of page

טיפול בשתל קדמי כושל
כאשר השתל אינו ממוקם נכון (למשל בולט קדימה) מופעל לחץ על החניכיים אשר גורם לנסיגתן תוך חשיפת חלקי השתל, ולתוצאה אסתטית עגומה. לפעמים הנזק לחניכיים מלווה באובדן עצם ונדרשת עקירת השתל. בחלק מהמקרים לא ניתן וגם לא רצוי להחדיר לעצם שתל חליפי, אלא להתקין כתר מחובר לשיניים השכנות. לעיתים מספיק חיבור לשן שכנה אחת בלבד.
שאלות נפוצת
מקרה לדוגמא
שאלות נפוצות
מה גורם להשתקפות השתל או לחשיפתו ?
השתקפות השתל או חשיפתו נגרמים כאשר מלכתחילה כמות העצם והרקמה הרכה באתר השתלה קדמי הינה מוגבלת. השתל שיוחדר לאתר המופחת מאלץ את הרופא למקם את השתל קרוב מדי לציפוי החניכיים הדק (עוביו כ1-2 מ״מ) , ובכך לגרום להשתקפותו דרך החניכיים. במקרים יותר חמורים קורה שהשתל מונח בהטייה מוגזמת אשר דוחפת את החניכיים הדקיקים וגורמת לנסיגתם תוך חשיפת גוף השתל.
כיצד ניתן למנוע את השתקפות או חשיפת השתל?
ראשית, כדאי לבדוק אופציות שיקום אחרות, כגון גשר או כתר ״תלוי״, הנסמכים על שן או על שתי השיניים השכנות. במידה ואופציית השתל מתבררת כרצויה ביותר, נדרש עיבוי הרכס (השתלת רקמת עצם ורקמת חניכיים) שיקדים את השתלת השתל בכמה חודשים. כך יתאפשר מיקום נכון של השתל (ללא הטייה מוגזמת וללא לחץ על החניכיים) ומניעת השתקפותו או חשיפתו.
האם נכון להשתמש בשתל העשוי מחומר בהיר , כגון זירקוניה?
שתל בהיר אכן יבלוט לעין פחות, באם ייחשף. אבל המחקר מאחורי איכות ועמידות שתלי הזירקוניה עדיין בשלביו הראשונים . עדיף להבטיח את התנאים הטובים ביותר לצורך ההשתלה, ופחות ״לבנות״ על צבע השתל כ״גלגל הצלה״.
מהו הטיפול כאשר החניכיים נסוגים והשתל נחשף?
במקרה שמתוכנן להמשיך להשתמש בשתל למרות מיקומו הבעייתי , ניתן לכסות את גוף השתל החשוף על ידי השתלת חניכיים. אולם אם בנוסף לנסיגה קיימת ספיגת עצם משמעותית סביב השתל (ראה ״טיפול בשתל חולה״) -רצוי לעקרו .
האם עקירת שתל חולה בקדמת הפה כרוכה בנזק אסתטי?
אכן, נגרם בדרך כלל נזק אסתטי, כפי שקורה עם עקירת שן קדמית, אפילו נרחב יותר. זאת מהסיבה שהשתל מחובר בחלקו חזק מאד אל העצם ,ואין אפשרות לעקרו ,אלא על ידי הקרבת חלק מהעצם העוטפת אותו. כתוצאה מאובדן העצם, מופחתת התמיכה בחניכיים שנסוגים משמעותית.
האם עקירת שתל חולה בקדמת הפה כרוכה בנזק לעצם התומכת בשיניים שכנות?
תלוי במיקום השתל. בדרך כלל ניתן להימנע מנזק לעצם, אבל נסיגת חניכיים ליד השיניים השכנות כמעט בלתי נמנעת.
מהו הטיפול למניעת פגם אסתטי הצפוי לאחר עקירת שתל חולה?
במעמד עקירת השתל מושתלים רקמת עצם ורקמת חניכיים, אשר מיועדים להחזיר לרכס הפגוע את תכולתו ומבנהו האנטומי. לעיתים נדרש ״סיבוב״ נוסף (ויותר) של השתלת הרקמות הללו כדי להגיע לתוצאה הרצויה. שיקום הרכס יאפשר הנחת כתר אשר יחובר לשיניים השכנות או אפילו לשן שכנה אחת בלבד.
מהם מקורות העצם ורקמת החניכיים המושתלים?
העצם המושתלת מגיעה בדרך כלל מתורם אנושי. קיימים גם תחליפי עצם מהחי וסינתטיים. רקמת החניכיים נלקחת בדרך כלל מהחיך של המטופל עצמו (רקמה עצמונית). גם כאן יש אופציה לתורם מן החי או מייצור סינתטי.
מקרה לדוגמא

הבעיה
המטופלת בת 30 התלוננה כי השתל הקדמי שהוחדר לפני כשנתיים הלך ונחשף ומנע ממנה לצחוק בפה מלא, היא התקשתה גם לחייך. בבדיקה נמצא כי השתל הונח בהטיה ולחץ על החניכיים עד שגרם לנסיגתן. בצילום רנטגן נראה שהיתה ירידה בתמיכת העצם בשתל, דבר שהעיד על תהליך דלקתי מתקדם. השתל הוגדר כשתל כושל שהתחייבה עקירתו.
.jpg)
הפתרון
השתל נעקר ולא הוחלף בשתל חדש כי נמצא שצפיפות השיניים באזור הקדמי אינה מספקת מרווח נאות לשתל ״נורמלי״. באותו מפגש בוצעו השתלות עצם ורקמה רכה ששיקמו את תצורת החניכיים הטבעית. כך התאפשר להניח כתר ״תלוי״ (הנתמך עי חיבור לשן הסמוכה) שענה לחלוטין על הצרכים האסתטיים.
bottom of page